Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Városnézés

Egy kiss városi séta keretén belül olyan helyekre hívjuk meg Önöket, amelyet érdemes megnézni.

Legyenek üdvözölve!

 

 

Az építészeti remekműk elkápráztatnak

A gazdag homlokszati díszítéssel ellátott régi polgári házak gyönyörű szecessziós épületei övezik a T. G. Masaryk utcát. Számtalan bankintézmény, üzletház és a Nógrádi Könyvtár is itt székel.

 

Tér a műemlékövezetben

A város történelmi magjának szíve a Kubínyi tér, amely a régi piac helyén jött létre, valószínűleg még a középkorban. A téglalap alakú teret gazdagon díszített polgári házak határolják.

    

 

Az értékes reneszánsz aranykincs

A történelem és művészetek kedvelői nem kerülhetik el a Nógrádi Múzeumot és Galériát, amely a nógrádi régió kulturális örökségét őrzi, értékes gyűjteményes tárgyak formájában. A történelmileg érkékes remekművek közé tartozik a 16-17-ik századból származó losonci kincs, arany ékszerekkel és a halotti öltözékek díszítéseivel, amelyeket 1851-ben a református templom alagsorában találtak. A kincs jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban van elhelyezve Budapesten.

   

 

A templom számtalan titkot rejtett
Az egyik legszebb neogótikus építménynek Szlovákiában az 1853-ból származó református templomot tartják. A városban betöltött uralkodó jellegét elhelyezkedése is erősíti, hiszen történelmi utca – a T. G. Masaryk, Vajanský és Kármán J. utca kereszteződésén fekszik. A 64 méter magas templomtorony tetején elhelyezett forgó rézkakas aranyozott taréjjal a  város lakóinak a szélirányt mutatja, és az éberséget és körültekintést szimbolizálja.

 

 

A modern eljegyzi magát a történelmivel

A történelmi Vigadó épületében 1856 óta tömörül a város kulturális és társadalmi élete. A történelmi átjáró, lépcsőház és az értékes képekkel ellátott galéria a helyi és nemzeti konyha specialitásainak széles választékával számtalan látogatót és vedéget vonz ide. Az egykori nagy bálok és estélyek hangulatát manapság a Lehár Ferenc kávéház idézi fel, amelynek névadója 1860 - 1894 közöt élt a városban.

   

 

A szidó kultúra maradványai

Losonc város történelmének részét képezi a szidóság is. Domináns helyzete a városban a kulturális és társadalmi élet valamennyi területére kiterjedt. A zsidó gyülekezet jelenlétét manapság már csak az 1925-ből származó egykoron dicső, de jelenleg pusztuló Zsinagóga őrzi, amely egyedüliként maradt meg a háromból, valamint a két zsidó temetőben fennmaradt sírkövek.

 

 

A nevét a tulajdonosokról kapta

Fülek irányában haladva, közvetlenül a fő út mellett nem lehet észrevenni a Szilassy-kastélyt.  Napjainkban ugyan használaton kívül van, de történelmi értéke maig megmaradt az értékes eredeti növényvilágot őrző kiterjedt parknak köszönhetően, melyben védett platánfák csoportja is megtalálható.

 

A relaxáció és pihenés oázisa

Jó néhány pihenő övezet, rengeteg zöld növényzettel a város minden részében megtalálható. De ha gyönyörű természeti elrendezésben megépített környezetben szeretne üldögélni és pihenni, látogassa meg a francia, angol és tájkertészeti stílusban megépített parkot, mely Szlovákában a legszebbek közé tartozik. Nem csupán a számtalan, egzotikus országokból származó értékes fafajta, a mesterséges tó a hattyúkkal és a mini állatkert lepi meg az ide látogatókat, hanem a rengeteg pad, pavilon és kerti étterem is. 


 
webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal