Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Környék

ÜDVÖZÖLJÜK A RÉGIÓBAN


Losonc város környéke Közép-Szlovákia déli részének természetes földrajzi központja. A poltári, gyetvai, rimaszombati, nagykürtösi járásokkal határos, délen pedig a Magyar Köztársasággal. A régiónak főleg az északi része, dimbes-dombos, hegyvidékes, tipikus településszerkezettel. Az itt található hegyek az Szlovák Érchegység és a Cseri fennsík részei. A magaslati különbségek 162m és 1118m tengerszint feletti magasság között mozognak. Síkságos terület, csak a régió középsö részén, föleg az Ipoly menté található, amely Szlovákia legtermékenyebb területei köze tartozik. Ez a terület gazdag érc és szilikátlelőhelyekben. Ezen lelőhelyek kihasználása, kiaknázása esetén reális lehetőség nyílik az egész régió gazdasági fejlődése. A múltban a losonci járás a gazdaságilag fejlett ipari övezet volt, mely az ásványi nyersanyagok, fa- , és mezögazdasági termékek feldolgozására épült. Kiemelkedö helyet kapott itt a gép és textilipar. Éppen ezek az ágazatok kapcsol ódnak szorosan a terség ipari szerkezetére, melyek közül kiemelkedik az építöanyaggyártás és élelmiszeripar. A természeti adottságok sokfélesége atraktív környezetet teremt és jó lehetőségeket kinál a nyári és téli üdülésre. Az Ipoly vízgyűtő területén található néhány víztároló, melyek közül legnagyobbak a Ružina-i és a Málinec-i. Nemcsak öntözésre és a lakkoság ivóvízellátására szolgálnak ezek a víztárolók, de ipari, energetikai és üdülési célokat is betöltönek.


GÁCSI KASTÉLY
A reneszánsz-barokk kastély a falu fölé emelkedö dombon a török elleni harcsok erödítményeként épült 1612-ben egy középkori vár romjaira. A 19.században romantikus stílusban átalakították . A kastélyban megörizték a reneszánsz stílusú faragott és festett mennyezetett és a falfestményeket. A községben egy klasszicista stílusban épült templom található 1835-böl.

 

DIVÉNYI VÁR
A község közepén egy erdövel borított domb tetején emelkednek a vár romjal. A várat IV.Béla király parancsára epítéteték a 13.század második felében a tatárjárás után. A 16. század elsö felében megerösítették és végvárként szolgált a török elleni harcban , védte a bányavárosok felé vezetö utat. A várat 1575-ben a törökök elfoglalták.21 évig állt török fennhatóság alatt. 1679-ben a várat a császári csapatok elfoglalták és megsemmisétették.

 

VIDINA
Barokk kastély 1706-ból, barokk evangéligus harangláb a 18.század közapéből , neobarokk római katolikus templom 1900-ból.

 

GÓTIKUS TEMPLOMÁBAN GÁCS
Gótikus templomában, melynek értékes belsö részei az 1300-1350-és évekböl származnak, gótikus falfestmények maradványai láthatók, a nemzeti kulturális örökség részét képezi. A templom mellett fából készült reneszánsz harangláb található az 1673-as évből,  tornyában egy haranggal a 15.századból. A községből a Héthatár hegyen keresztül (662 m magas) út vezet a Ružina-i víztározóhoz.

 

SOMOSKÖI VÁR
A 14.századi romok egyenesen a szlovák-magyar államhatáron emelkednek. Eredetileg ez egy várpalota volt megerősítve két hatalmas toronnyal és őrbástyával. 1576-ban a törökök megostromolták majd a 17.szászadban a császári seregek elfoglalták. 1703-tól folyamatosan pusztul. Együtt a kővízesés természeti képződménnyel a térség különleges látnivalója.

 

A SZECESSIÓS ÉPÜLET PODREČANY (KASTÉLY)
A szecessiós épület, melyen érződika francia barokk hatása 1893-ban épült, és a 20.században átépítették. Az egyszintes épület U alakban épült és a tetőt hozzáidomították, mely végül csonkakúp alakú lett. Jókora park veszi körül.

 

A FÜLEKI VÁR
A vár első irásos emlitése 1242-böl származik. A várat kőből építették egy 60m magas vulkanikus hegy tetejére. Már a tatárjárás előtt lakott volt ez a terület. A története öszszefonódott az osztrák-magyar monarchia jeles személyiségeinek nevével. IV.Béla, Erzsébet királynő de a terncsényi Csák Máté is birtokolta. A törökök 1554-ben elfoglalták, majd 1593-ig bitorolták . Többször kiégett, vagy a várossal együtt megsemmisült. 1993-tól látogatható.


ŠOMOŠKA
Ismert az érdekes geológiai képződményeiről, amely páratlan természeti formákat ölt, itt található az ún.kővízesés, amely egy európai mértékű természeti képződmény. A térség jellegzetessége a Somoskői középkori vár,amely a közelben bányászott bazaltkő téglákból épült.

 

POGÁNYVÁR
A cseri fennsík védett területén , egy hatalmas vulkánhegyen terül el. A déli és a nyugati oldalon mintegy 30m magas sziklaszirtek, körengeteg és jelentös régészeti lelöhelyek találhatók . Fellelhetök itt a melegkedvelö állat-és nyövényvilág értékes fajtái. A gótikus vár falmaradványai a törökellenes védelmi vonal részét képezték a 16. és 17.században . A 18.század elején a vár kiégett.

 

BAGLYAS VÁRA
A térség mintája a vulkáni kúpok kőszirtjeinek. Sőreg község szélén, sziklarepe-désekben megkapaszkodó nyövényzete, melegkedvelő növény - és állatvilága van. A sziklaszirt itt található merőleges kőfala 85 m magas. A területet konzerválta az eróziós tevékenység a csúcson egy kráterrel. A térség a Cseri fennsík védett területének a része.

 

LIPOVANY-I HOMOKKÖVEK
Ez a természeti kincs egy kuta- tásra érdemes geológiai övezet, amely a Cseri fennsík vulkanikus hegyeinek csúcsán a fiatal harmadkori üledékek fejlődési mintája. A térségben feltárt homokkövek, abból az időből származnak, amikor 20-21 millió évvel ezelőtt ezt a területet egy szubtrópusi tenger borította.


 
webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal